Dernek Scripti
Bir Dernek kurabimek için belirli bir amacınızın olması gerekir ve bu amaç dogrultusunda bir araya gelmiş en az 7 şahıs olmalıdır. Kanunda en az 7 kişilik sınırlandırma olmasına rağmen bir üst sınır söz konusu değildir. Tabi ki ayrıca bu kişilerden kurucu üyeler seçilmeli ve üye statülerine anlam getirilmeli.
Derneğin adı belirlenmeli. Bu süreçte düşünüldüğü kadar kolay değildir. Bir çok detaya dikkat etmek gerekir. Kimisi izne tabi sözcüklerler vardır ki bunları direk kullanamazsınız. Peki, nedir bu izne mensup sözcükler? Mustafa Kemal, Türk, Türkiye, Milli, Cumhuriyet ve Atatürk gibi özel kelimeleri ancak izne tabi olarak kullanılabilir. Diğer yandan bütün, tüm ve hepsi gibi kapsayan sözcükler de kullanılamaz. Bunlar sadece belirli bir kişi sayısına ulaşmanın akabininde kullanma iznine sahip olunabilecek kelimelerdir. Sonuç olarak ise Türkiye’de bir çok sayıda Dernek olduğunu unutulmamalı ve önceden kurulmuş olan bir Dernek ismi kullanmadığınızdan emin olmalısınız. Bu kurallar doğrultusunda derneğinize isim koyabilirsiniz.
Dernek kuralları yazımında şubesiz ve şubeli olmak üzere iki ayrı tür söz konusudur. Dernekler Başkanlığı adına hazırlanan örneklendirme tüzükler olduğundan dolayı şanslısınız. O örnekleri kullanarak öz derneğinizin bilgilerini oluşturabilirsiniz. Aslında zor gibi görünse de, gerçekte Dernek kuralı yazmak çok kolaydır.
Dernek adresi de bir diğer aşamalar kadar önem arz eden bir aşamadır. Şüphesiz ki Dernek'lerin bir adresi olmak zorundadır. Eğer ki Dernek adresi olarak kullanacağınız yerde farklı yaşayan kişiler varsa, bunların tamamının bu adreste dernek kurulmasına izin vermeleri gerekir. Şüpesiz imzalı olarak. Ayrıca Dernek adresinin kendine özel bir girişi olması gerekir. Bu şartları sağlayan bir adres ile dernek kurulabilir.
Zeplinsoft yukarıda söz edilen Dernek kurma aşamalarının tamamında size yardımcı olmak için kurulan, kurumsal ve uzman kadrolu bir şirkettir. Detaylı bilgi için iletişim kanallarımızdan destek alabilirsiniz.